Жирэмсний үеийн чухал тэжээллэг хүнс

  • Эхлэл
  • Жирэмсний үеийн чухал тэжээллэг хүнс
Жирэмсний үеийн чухал тэжээллэг хүнс
  • 2024 оны 10 сарын 25

Жирэмсний үеийн чухал тэжээллэг хүнс

Зарим төрлийн хоол хүнс нь жирэмслэлтийг дэмжих зорилгоор хэрэглэхэд тохиромжтой бөгөөд ингэснээр эх, ураг эрүүл хэвээр үлдэнэ.
Жирэмслэлтийг хүлээж байхдаа ирээдүйн эхийн анхаарах ёстой бэлтгэл ажил мэдээж байдаг. Тийм ээ, ингэснээр жирэмсний явц жигд явагдаж, дараа нь хүүхэд төрөхөөс гадна эхийн эрүүл мэндийн байдал дагалддаг. Хамгийн чухал зүйлүүдийн нэг бол жирэмсэн үед болон өмнө болон дараа нь хоол тэжээлийн хэрэгцээг хангах явдал юм.

Жирэмсний өмнө
Эрүүл хүүхэдтэй болох алхмууд нь жирэмслэхээс нэг сарын өмнө ч эхэлж болно. Үүнийг хийхийн тулд өдөрт 400 микрограмм фолийн хүчил хэрэглэж эхлэх хэрэгтэй. 
Энэ хэмжээг олон төрлийн амин дэмээр эсвэл фолийн хүчлийн хамгийн сайн эх үүсвэр болох янз бүрийн төрлийн хоол хүнснээс авах боломжтой, үүнд ногоон навчит ногоо, өндөгний шар, самар орно.
Фолийн хүчлийн хангалттай хэрэглээ нь бордооны эхэн үед эсийн хөгжил, бодисын солилцооны гол түлхүүр юм. Фолийн хүчил нь хүүхдийг гажиг болон бусад аюултай өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхэд чухал үүрэгтэй.
Хогийн хоол , өөх тос, илчлэг ихтэй хөнгөн  зууш гэх мэт эрүүл бус хоол хүнс хэрэглэх зуршлаасаа татгалзахаа бүү мартаарай  . Кофеины хэрэглээг хязгаарлаж, тамхи, согтууруулах ундаа хэрэглэхээс зайлсхийж, биеийн жинг хэвийн хэмжээнд байлга.

Жирэмсний үед
Жирэмсний үед хангалттай хэмжээний хоол хүнс хэрэглэх нь зөвхөн жирэмсэн эхийн эрүүл мэндэд төдийгүй төрөөгүй хүүхдийн өсөлт, хөгжлийг хангахад чухал ач холбогдолтой юм. Та хүүхэдтэй байхдаа дараах хоолыг идээрэй.



Ногоон өнгийн ногоо

Жирэмсэн үед жирэмсэн эхчүүд төмрийн дутагдалд орж, цус багадалт (цусны дутагдал) үүсэх эрсдэлтэй байдаг. Бууцай, байцаа зэрэг хар ногоон навчит ногоог идвэл эдгээр ногоо төмрөөр баялаг тул үүнийг даван туулахад тусална.



Улаан мах
Өөхгүй улаан мах нь уургийн эх үүсвэрээс гадна жирэмсэн үед шаардлагатай төмрийн эх үүсвэр юм. Гэсэн хэдий ч ретинолын агууламж нь ирээдүйн хүүхдэд аюултай байж болзошгүй тул жирэмсэн үед элэг хэрэглэхээс зайлсхийх хэрэгтэй.



Банана
Гадил жимсийг жирэмсэн эмэгтэйчүүдэд зориулсан эрүүл зууш болго. Энэ жимс нь жирэмсэн үед хөл хавагнах, өвдөхөд хүргэдэг илүүдэл шингэнийг арилгахад шаардлагатай кали агуулдаг.



Загасны тос
Жирэмсэн эмэгтэйчүүд долоо хоног бүр омега 3 тосны хүчлээр баялаг загасны хоёр порц идэж байгаарай. Эдгээр шим тэжээл нь хүүхдийн нүд, мэдрэлийн системийг хөгжүүлэхэд шаардлагатай байдаг.


 

Гүзээлзгэнэ
Ихэнхдээ супер хүнс гэж нэрлэгддэг гүзээлзгэнэ дэх антиоксидант болон фолийн хүчил нь хүүхдийн хөгжилд сайнаар нөлөөлдөг. Жирэмсний өмнө болон жирэмсэн үед хэрэглэсэн антиоксидантууд нь хүүхдийг 2-р хэлбэрийн чихрийн шижин, таргалалтаас хамгаалахад тустай.

Төрсний дараа
Төрсний дараах нөхөн сэргээх нөхцөл нь эрчим хүч, хоол тэжээлийн хэрэгцээг хангасан тохиолдолд илүү сайн, хурдан байх болно. Кальци (сүү, самар, анчоус), уураг (дүфү, темпе, мах), төмөр (ногоон ногоо, самар, улаан мах), нүүрс ус (будаа, улаан буудай, үр тариа), фолийн хүнсний эх үүсвэрийг хэрэглэнэ хүчил (сүү, өндөг).
Мөн анхаарал хандуулж, эх нь хүүхдээ хөхүүлэх эхний 0-6 сард өдөр бүр эхийн сүүний тоо хэмжээ, чанарыг бүрэн хангадаг. Хүргэлтийн дараа илчлэгийн хэмжээг 700 калори болгож нэмэгдүүлж болно. 
Хүүхэд 7-12 сартай бол жирэмслэхээс эхлээд илчлэгийн хэмжээг 500 калори болгож нэмэгдүүлээрэй. Жимсийг өдөр бүр зууш болгон хэрэглэх нь чухал юм. Төрсний дараа нөхөн сэргээх үйл явцад шаардлагатай витамин, эслэгээр баялаг жимсийг сонгоорой. Мөн өдөрт дор хаяж 8 аяга ус их хэмжээгээр уух хэрэгтэй.
 

© 2024 All Rights Reserved. Developed By: AiT Team